Het is makkelijk om in naam van ‘form follows function’ het fenomeen ‘schoonheid’ uit het oog te verliezen. Maar het is juist ‘schoonheid’ die architectuur kan optillen tot ‘moeder der kunsten’. Architectuur is een middel om functie te huisvesten èn architectuur is om van te genieten.

Na een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten is Dirk-Jan Schotanus begonnen met de architectuurstudie. In architectuur is passie voor kunst, schoonheid en filosofie te combineren met technisch inzicht.

Ook is hij gaan studeren op harmonie en balans in architectuur. Dit gaat veel verder dan een oordeel over ‘mooi’ of ‘lelijk’. Pythagoras, Le Corbusier en Dom Hans van der Laan zijn belangrijke inspiratiebronnen; hun zoektocht naar de ‘goddelijke verhouding’ in vorm en ruimte blijft boeien.

Deze ‘goddelijke verhouding’ of ‘gulden snede is een belangrijk instrument in de ontwerpen van Archisofie.

ContactArchisofie_Contact_info%40archisofie.nl.html
Filosofie
ArchitectuurArchisofie_architectuur.html
Kijk ook eens op: www.wonenzoalsikdatwil.nlhttp://www.wonenzoalsikdatwil.nlArchisofie_architectuur.htmlshapeimage_4_link_0

‘Form follows function’ impliceert bovendien dat de vorm of het ontwerp ten dienste staat van de functie. Maar het is niet het ontwerp van je woning of bedrijfspand dat dienstbaar moet zijn, maar degene die de architectuur zijn vorm geeft, de architect, zou dat moeten zijn.

Dirk-Jan besloot om zijn studie, vlak voor het afstuderen, te onderbreken en een ontwerpstudio voor architectuur op te richten. Een ontwerpstudio die gericht is op de opdrachtgever. Want het is de opdrachtgever die het beste uit de architect naar boven haalt.


Zoals de ‘gulden snede’ de relatie tussen A en B beschrijft. Zo is architectuur primair een ‘middel om relaties tot uitdrukking te brengen’. De relatie tussen opdrachtgever en architect, tussen wensen en

mogelijkheden, tussen de relatie van functies ten opzichte van elkaar, de relatie van het object en de omgeving waarin het staat, tussen het binnen- en het buitenklimaat, tussen open en dicht, donker en licht, enzovoort.

Dirk-Jan Schotanus is sterk in het leggen van die relaties, hij weet de onderliggende vraag boven tafel te brengen en te vertalen naar een harmonieus ontwerp.